Изложба живопис на Марио Жеков (1989-1955) – 05 юли – 13 септември 2017

Изложба живопис на Марио Жеков (1989-1955) – 05 юли – 13 септември 2017
14.07.2017 Nuance Art Gallery

37 картини, повечето от които не показвани досега, представя изложбата на старозагорския творец Марио Жеков (1898-1955), която беше открита при голям интерес, на 5 юли в столичната галерия „Нюанс”. Големият български художник достойно се нарежда в историята на европейското изкуство от първата половина на 20-ти век и е сред най-добрите ни пейзажисти и маринисти.

Впечатляващата експозиция, с творби от частни колекции, ще може да бъде разгледана до 13 септември. Картините, които са част от изложбата, са във всички техники, в които се е изразявал художникът – маслени бои върху платно и върху картон, гваш, няколко акварела от различни негови периоди. В стъклена витрина в галерията могат да бъдат разгледани и част от личните вещи на големия творец – бои и четки, неговата лула, стара визитка и няколко снимки на Марио Жеков, рисуващ на брега на морето, които са предоставени от Иво Дженев – синът на покойния Дженьо Дженев, който е бил доскоро най-близкия жив роднина на художника.

Посланието на живописта на Марио Жеков е, че човекът е частица от Космоса, той остава, свързан с природата. С мъдро вглеждане в нещата, с творческа енергия, с въображение, човек може да вниква в закономерностите, които владеят в природната среда. Да превърне природните явления и гледки в свои преживявания. Именно това е, което ни завещава Марио Жеков чрез своите творби – преживяването на творческата личност, превърнато в универсално трептене на светлина, цвят, форма и мирис…

Коментара (0)

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*