Галерия "Нюанс"

Галерия Нюанс е създадена през 2014 г. от художниците Лили Владимирова и Емил Чушев.

От самото начало галерията заявява значимо място в културния живот на столицата – локация в центъра, прекрасно архитектурно пространство, екип от професионалисти, много добри контакти. Предизвикателството – съжителството на стари майстори, от колекцията на галерията с активното представяне на съвременни художници, чрез самостоятелни изложби. Летвата е сложена високо от стойността на класическото изкуство. Съвременните художници, които галерията представя не отстъпват по майсторство, отдаденост, откровеност в творческото търсене. От създаването си има организирани над 50 изложби.
Галерията участва в Салон на галериите и Нощ на музеите.
Организатор е на Конкурс за съвременно българско изкуство.
Галерия Нюанс предлага широк спектър от съпъстващи услуги, свързани с реставрация, рамкиране и др. (виж секция услуги).
Допълваща дейност на галерията е и издаването и промотирането на каталози и книги свързани с визуалните изкуства.

Нашият екип

Лили Владимирова

Художник и собственик на галерия Нюанс (р.1967).
Завършва сп. Стенопис в Национална художествена академия през 1996, в ателието на проф. Димо Заимов. В творческата си кариера работи в сферата на интериорен стенопис и възрожденска православна живопис – стенописи и икони, От 2014 г., като управител и галерист поема отговорната и благородна мисия да подпомага развитието на българското съвременно изкуство. Позната, уважавана и ценена от колегите си, тя успя да създаде още един дом на изкуството с галерия Нюанс.

Емил Чушев

Управител на галерията, реставратор (р.1955).
Роден е в в семейството на Георги Чушев – иконописец и живописец, един от хората които възродиха иконопистта през 60-те години на миналия век. Завършва НХА и по късно преподавател по технология на живопистта, кат. Консервация и ресдтаврация. Работи като реставратор към НХГ до 1993 г. След 1993 създава ателие за реставрация, рамкиране и оформление на художествени произвединия. Има богат опит в създаване и управление на галерии и на аукционна къща. Поддържа няколко значими колекции и има собствена колекция.

Огняна Вакавлиева

Художник и галерист (р.1972).
Натрупва опит като галерист по време на 8 годишния си престой в Испания (Барселона и Малага). Там завършва Декоративна живопис, в школа за стари занаяти EPSAR. Работи по реставрацията на обекти от времето на Модернизма. От 2000 -2004 създава галерия Електра – в гр. Малага, като представя основно български съвременни художници в Испания. От 2008 до 2016 работи като експерт Международно сътрудничество в Национална художествена академия. Част е от екипа на галерия Нюанс от 2016г.

Неда Митковска

Галерист (р.1991).
През 2015г. завършва „Театрално изкуство“ към Националната Академия за театрално и филмово изкуство “Кръстьо Сарафов“ в София, след което специализира арт мениджмънт и дигитален маркетинг в Академията по изкуства в Братислава, Словакия. Има задълбочени интереси в областта на визуaлните изкуства и фотографията. През последните години предприема редица пътувания из Европа с основна цел посещаване на различни културни институции и взаимстване на добри практики от тях.Част е от екипа на галерия Нюанс от 2016 г.